שם הנושא
סוכרת
שיעור התיעוד של תפקודי כליה (קצב סינון גלומרולרי) בחולי סוכרת בני 84-18

שיעור חולי סוכרת עם תיעוד של GFR (מונה), מקרב חולי סוכרת בבני 84-18 (מכנה)
רציונאל:
40-20% מחולי הסוכרת יפתחו סיבוך של פגיעה כלייתית. סוכרת הינה הסיבה השכיחה ביותר לפגיעה בכליות, עד לאי ספיקת כליות סופנית, מצב בו יש צורך בטיפולי דיאליזה או השתלת כליה [1]. באופן טיפוסי הסימן הראשון לפגיעה כלייתית משנית לסוכרת היא הפרשה מוגברת של חלבון בשתן. עם זאת, חלק מהחולים יפתחו פגיעה כלייתית על רקע סוכרתי אשר תתבטא בירידה בערכי ה-GFR ללא הפרשה מוגברת של חלבון. עבור חולים אלו מעקב אחר ערכי ה-GFR יאפשר אבחנה של פגיעה כלייתית. בנוסף, המעקב אחר ערכי ה-GFR חשוב להערכה של דרגת החומרה של אי ספיקת הכליות, לאיתור וטיפול בחולים בסיכון לסיבוכים של אי ספיקת כליות (כמו הפרעות במאזן האלקטרוליטים או במטבוליזם העצם) ולהפנייתם של חולים באי ספיקת כליות מתקדמת להערכת נפרולוג והכנה לדיאליזה. מכאן שההמלצה היא לעקוב אחר התפקוד הכלייתי בכל חולי הסוכרת בתדירות של פעם בשנה, ובחולים עם ירידה בתפקוד הכלייתי בתדירות גבוהה אף יותר [2].
מכנה:
חולי סוכרת בני 18 עד 84
מונה:
מספר המבוטחים במכנה אשר עבורם קיים תיעוד של GFR, eGFR או מרכיבי GFR (קראטינין) בשנת המדד
הערות:
ניתן לבצע חישוב של eGFR בהתבסס על רמות הקראטינין בדם על פי נוסחאות שונות. במסגרת התוכנית לא נעשה חישוב eGFR אלא נלקח הערך המחושב ממסדי הנתונים של קופות החולים.
רשימת ספרות:
[1] צ. ח. נחמה גולדברגר, מרים אבורבה, “סיבות מוות מובילות 2000-2014,” 2017.
[2] American Diabetes Association (ADA), “Standard of medical care in diabetes - 2017,” Diabetes Care, vol. 40 (sup 1), no. January, pp. s4–s128, 2017.
תוצאות
שיעור התיעוד של GFR בחולי סוכרת בני 84-18 , לפי שנה

שיעור התיעוד של GFR בחולי סוכרת בני 84-18 , לפי מצב חברתי כלכלי
